Fossilfritt stål
Fossilfritt stål är ett byggmaterial som Vattenfall ständigt jobbar med att utveckla och med hjälp av HYBRIT som är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som tar bort behovet av kol och koks och istället använder vätgas tillverkad med fossilfri el och vatten för att tillverka stål vilket sker genom direktreducering (DRI), istället för den masugnsprocess som fortfarande används idag. Den enda restprodukten skulle bli vatten, något som kan återvinnas. Detta skulle kunna minska Sveriges utsläpp med hela 10 procent och hjälpa till i kampen mot den globala uppvärmningen.
Svamp
Svamp har en struktur som enkelt kan ändras så att den efterliknar mänskligt skapade material. Svampstrukturen som kallas mycel består av många små trådar som förgrenar och binder ihop sågspån som ett lim. Detta gör att de skulle kunna användas för att binda samman sågspån eller döda träd till användbart material igen. Dock är det inte det enda användningsområdet, då svamp också kan användas för att bli av med giftigt och farligt byggavfall då den kan bryta ner kemikalier till mindre ofarliga molekyler och binda ihop tungmetaller för att göra de biologiskt otillgängliga. Detta gör svamp till ett perfekt byggmaterial i utvecklingsländer som inte har tillgång till ett lika stort antal resurser, men också ur miljöaspekten då den hjälper till att bli av med farligt avfall.
Hampabetong
Hampabetong är ett material som består av hampa, en förnyelsebar råvara från lantbruket och byggkalk. Detta material har potential i framtiden på grund av dess många egenskaper. Hampabetong är brandbeständig, den kan därför inte antändas vilket är på grund av kalken som den innehåller, den är energibesparande då den har en värmetröghet vilket gör att det inte krävs lika mycket energi vid uppvärmning. Ett av dess viktigaste egenskaper är att den absorberar koldioxid, något som gör att det faktiskt blir negativt koldioxidutsläpp för detta ämne. Men även som isoleringsmaterial är den väldigt duglig, på grund av dess fibrers isolerande egenskaper och värmeresistens genom kalken. Dock är den inte hållfast vilket innebär att man måste ha någon typ av stöd till den som gör att den kräver en bärande stomme av trä.
Självhelande betong
Ett annat material som forskare har funnit väldigt användbar är självhelande betong, då betong är det mest använda materialet inom byggvärlden så skulle en självhelande betong lösa den största nackdelen med den betong vi använder idag, alltså dess tendens att spricka och gå sönder, vilket kostar att laga och genom detta material skulle behovet av reparationer och underhåll försvinna. Detta material använder en bakterie som lagar sprickor genom att tillverka kalciumkarbonat som fyller dessa sprickor och tar bort behovet av lagning.