Frukter

Banan

Banan är ett bär och en ört tillhörande banansläktet i familjen bananväxter. Bananträder(busken) kan bli upp till tolv meter hög. Det finns cirka 300 sorter av bananer. Fruktköttet är i början fast och rikt på stärkelse, som sedan omvandlas till socker samtidigt som bananen mjuknar. Bananerna växer i tvåradiga klasar på en stock med ibland upp till 200 bananer och kan ha en sammanlagd vikt på upp till 50 kg. Bananerna skördas ofta när de är gröna och får eftermogna på destinationsorten. Bananen är en av de störtsa örterna som finns.

bild

banan

Apelsin

En apelsin är ett orangefärgat bär som kommer ifrån apelsinträdet. Apelsinen är ingen naturligt förekommande art utan en hybrid mellan pompelmus och småcitrus . Apelsinen kommer urspungligen från Sydostasien men växer idag i många områden i världen. Färgen orange har fått sitt namn ifrån apelsinen som på franska (och engelska) heter just orange. Brasilien är det land som producerar flest apelsiner. Blodapelsin är en typ av apelsin. Blodapelsiner har en kort säsong och odlas bara på några få platser på jorden, främst Sicilien.

bild

apelsin

Äpple

Äpple är en art i familjen rosväxter och är ett av de mest odlade fruktträden. Man äter oftast inte kärnhuset, det så kallade äppelskruttet. Äpplen har länge ansetts vara nyttiga. I Storbritannien lyder ett gammalt talesätt "An apple a day keeps the doctor away". Äpplen, framförallt äppelskalet, innehåller kalium och rikligt med C-vitamin. Det finns huvudsakligen tre typer av äpplen: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. Om man biter av en bit från ett äpple och låter det ligga en stund blir fruktköttet brunaktigt. Detta kommer sig av att äpplen innehåller fenoler som oxideras. Detta kan förhindras om ett antioxidant, exempelvis askorbinsyra, täcker ytan.

bild

äpple