5D glaslagring

Tekniken som revolutionerar datalagring

Hur kan vi lagra mänskligheten för framtiden? Hårddiskar nöts till slut ut och böcker ruttnar.
Framtidens lösning är här:

5D glaslagring

check Upp till 360 TB
check Håller i 14 miljarder år
check Mindre än en CD-skiva

Med en i praktiken oändlig livslängd kan mänskligheten lagra viktig information om vår kultur och levnadssätt för framtida generationer att skåda och ta del av. Om skrivhastigheten kan uppnå en acceptabel nivå skulle denna teknik revolutionera hur privatpersoner lagrar information i molnet.

Hur det funkar

Starka lasrar skapar nanostrukturer i mycket tåliga små diskar av kvartsglas (kiseldioxid). Den processen kallas “femtosecond laser writing” vilket är när en laser kan producera korta pulser av ljus varje femtosekund eller pikosekund. Nanostrukturerna som lasern skapar ändrar hur ljus passerar genom punkten, både styrkan på ljuset och riktningen. En traditionell CD-skiva använder två dimensioner för varje punkt på skivan för att lagra information, av eller på; 0 eller 1. En femdimensionell lagring innebär att positionen på punkten (x, y, z) samt riktning och styrka för ljuset som passerar och möjliggör mycket “tätare” lagring av data. En sådan disk som är 12 cm bred kan i teorin lagra 360 TB och det tåliga kvartsglaset möjliggör förvaring i flera miljarder år.

Användningsområden

Vad kan då dessa diskar faktiskt användas till i praktiken? För att läsa data från en 5D-glasdisk behövs en laser, och skiljer sig inte avsevärt från en gammaldags CD-skiva. Däremot verkar det vara en krångligare process för att skriva data till den. Dels är det energikrävande med en tillräckligt stark laser och dels är det opraktiskt för privatpersoner att ha sådana. Därför är molnbaserad lagring det troligaste alternativet när det kommer till 5D-lagring, istället för att fysiskt äga disken. Därtill är det oklart om hastigheten för att skriva data till dessa diskar är tillräckligt snabb för att vara praktisk för normal användning. Istället kanske det huvudsakliga användningsområdet kommer att vara lagring av för mänskligheten viktiga data som man vill bevara för framtida generationer. Exempel på dessa skulle kunna vara bilder och filmer som visar hur vi lever, samt viktiga texter som internationella överenskommelser, religiösa skrifter, etc. Exempelvis har Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna redan lagrats på en liten glasdisk.

Om oss

Vi är tre elever som har genomfört ett grupparbete om en nyligen framtagen datalagringsteknik, nämligen femdimensionell lagring i kvartsglas. Vi går andra året på teknikprogrammet på Värmdö Gymnasium. Grupparbetet är ett samarbete mellan kurserna Webbutveckling 2 och Engelska 6, där vi ska undersöka olika nya tekniker, hur de påverkar oss och samhället i stort samt hur de skulle kunna komma att användas i framtiden. Vi heter Alrik, Rickard och Edwin.

Frågor för att testa om du förstått

Ungefär hur stor behöver en kvartsglasdisk vara om den ska kunna lagra 360 TB?
Bara 12 cm i diameter! Liten va?
Vad är det som hindrar att alla privatpersoner kan använda det nu, idag?
En anledning är att skrivhastigheten inte är tillräckligt snabb idag.
Hur många "dimensioner" har en sådan här kvartsglasdisk?
Fem! Inte binärt, utan "femdimensionellt": positionen (x, y, z), styrkan på ljuset som reflekteras genom punkten, samt dess riktning.
Hur skapar man kvartsglasdiskar för datalagring?
Med en så kallad "femtosecond laser", en stark liten laser som graverar datan i punkter i kvartsglaset.

Kontakt

Om ni har några frågor eller funderingar om webbplatsen kan ni kontakta oss med formuläret nedan.


Ställ en fråga här: Förnamn* Efternamn*

E-post*

Fråga*



Källor