Platsen gud glömde

Det finns en plats som är allmänt känd som "urintrappan". Om man aldrig har sätt sin fot här finns det en möjlighet att man inte vet om denna plats, men om man har besökt denna trappa finns det ingen tvekan om att man förstår vad någon menar när de säger "urintrappan".

Den överhängande stanken kan kännas av redan från toppen av trappan. Stanken av lager på lager av urin. Man kan se fläckarna på väggarna. Rad efter rad av fläckar. Men trots allt är det en praktisk väg att gå om man vill ta sig från Gullmarsplan till Värmdö Gymnasium, det kan alltså tyckas vara värt det. Kanske är det värt det, på dagen. Att gå dit på natten är rent av farligt. Skrymslet bakom trappan är ett perfekt gömställe för att lägga sig i bakhåll och sedan råna personerna som går förbi. Det är precis tillräckligt undangömt för att ingen ska se vad som händer där nere. Detta är platsen som gud glömde.

Lugnet före stormen

Avlägset kan man höra ljudet ifrån den hetsiga storstadstrafiken men där du står är det lugnt och tyst. Du blickar ut över den storslagna utsikten av Stockholm. Flera kända landmärken så som Stockholms högsta byggnad Kaknästornet, de högsta åkattraktionerna på Gröna lund, Frittfall och Eclipse, och Stadshuset kan man se långt borta.

På närmare håll tornar de mäktiga byggnaderna Sofia och Katarina kyrka upp sig. Skrapan och det märkliga huset vid medborgarplatsen går också att se. På ena sidan står Södersjukhuset med sina gråa byggnader och på andra sidan finns Bläcktornsparken i sin gröna idyll. Över Skanstullsbron susar bilar, bussar och cyklar förbi. Men här uppe är det lugnt. Träden har börjat skifta till sina vackra höstfärger oh det doftar friskt. Det kan nästan beskrivas som "lugnet före stormen.