Album/podcast art

FILMPODDEN

En podcast där jag, Marcus Nilszén, pratar om filmer och varför vi gillar dem. Kultur är viktigt och filmer är en del av kulturen - det gör filmer viktiga.
En podcast av: Marcus Nilszén
Ålder: 17 år
Skola: Värmdö Gymnasium

Ja, det ni hörde nu är ett citat ur den oscarbelönade filmen The Godfather, vilken är en av miljontals filmer som setts och berörts av flera miljoner människor runt om i världen. Vi har alla sett minst en film i vårat liv. Men varför tittar vi egentligen på filmer och varför gillar vi de så mycket?

Människan har, genom alla tider, gillat att fly från verkligheten och att leva sig in i en helt annorlunda värld. När begreppen “film” och “biosalong” kom till allmänhetens kännedom fanns det helt plötsligt ett lättillgängligt sätt att fly från sin egen verklighet. Människan fastnade för detta direkt och filmbranschen exploderade, skådespelare blev upphöjda till skyarna och man beundrade de nästan som gudar och gudinnor och än idag har filmer och filmbranschen samma betydelse.

I och med att filmbranschen blev så stor kom det en massa genrer som delade upp filmerna i grupper. Genom att göra detta kan man få en bild av vad olika filmer kommer att handla om. Det finns en massa genrer såsom äventyr, skräck, drama, fantasy, romantik, men sen så finns det även underkategorier till dessa. Man kan ju tycka hur man vill om detta men det blir krångligare att hitta en bra film som man vill titta på om det finns alltför många underkategorier. Men kanske det hade varit svårare utan alla genrer, speciellt nu när det kommer tusentals filmer om året.

Filmer har även en påverkan på samhället. Allt ifrån mode till det sättet vi lever. Vi människor är beroende av filmer och vi går till och med så långt att vi försöker kopiera så mycket vi kan från filmer och skådespelare.

Men, det finns alltid ett men, filmer är inte bara positivt. Om man utsätts för mycket våld genom film i tidig ålder kan det hända att man inte ser på våld som “våld” utan som något normalt och vanligt. Det är en anledning till varför vissa filmer har åldersgräns. Filmer kan också innehålla propaganda och då blir man utsatt för felaktig information, och precis som våld, om man blir utsatt i tidig ålder så är det svårt att komma ut ur det tänkandet. Man måste också tänka på att filmer ofta fungerar annorlunda än vår riktiga värld. Det jag menar är att filmer kan t.ex. ha varelser som vi inte har eller så kan filmen utspela sig i framtiden eller till och med i ett helt annat universum.

Så, för att svara på huvudfrågan. Vi människor tycker om att lura hjärnan och filmer är perfekt för detta just för att man lever sig in i rollen på skärmen. Om något händer huvudpersonen så kan vi bli ledsna eller arga beroende på vad som hände och vi reagerar på det. Filmer kan hjälpa en genom en svår tid genom att ta en från sin jobbiga verklighet och få en att tänka på något annat. Vi behöver också någon att se upp till, speciellt i tidig ålder, och en skådespelare i en film kan ju vara vem som helst: en hjälte, en doktor eller en utomjording. Det blir så lätt att bli vad som helst och vem som helst i filmer.