Kungligträdgård

På den här bilden kan man se Stockholm slotts vackra gård. En gård med välskapta och vältrimmade träd och en noggrant krattad grusgång upp till slottstrapporna med fontäner vid sidan av. Solens strålar skiner över gården och landar mjukt runt om. När man står där och beundrar den vackra trädgården kan man till och med höra humlorna surra när de åker runt och pollinerar alla färgglada tulpaner och rosor. Man får en sorts kraft bara av att vara där, en slags livsglädje. Man förstår varför det står ett antal prydliga vakter spridda runt om i trädgården.

Den blåfärgade grinden, i botten på bilden, förgylls av ett vapen som kanske hedrar någon kung som tyckte om att ta en morgonpromenad i sin trädgård, då utsikten på andra sidan är mot Stockholm och vattnet. Man kan se slottet tona upp sig i bakgrunden med alla fönster och sin mönsterrika fasad. Slottet som varit hem för så många svenska regenter.

Gången av betong

Som ni ser är detta en bild på någon slags gång till olika rum. Bakom den blå porten till vänster gömmer sig ett soprum där det förmodligen ligger stora högar av svarta sopsäckar med ruttnande innehåll. Det är kanske därför platsen har en stinkande lukt av ruttnad över sig.

Längst bort i korridoren ser man en grå dörr, förmodligen en gammal kall sådan, full med klotter. Mitt emot soprummet är en öppning mot en smutsig väg där bilar dundrar förbi likt en elefanthjord jagad av rovdjur. I öppningen finns det några rostiga gamla balkar som täcks av ett stängsel som ser nytt ut, det kanske blev uppsatt för att någon råkat ramla ut och fallit på vägen nedanför.

Hela gången är fylld med klotter och där finns förutom soplukten, också en frän lukt av att någon föregångare använt en vägg som pissoar. En gul slang hänger över öppningen och är lite halvdant fastbunden. Lamporna i taket verkar ha en lös koppling då de flimrar till för att försöka lysa upp gången för sina få besökare. Man får intrycket av att denna gång inte används mer än ett par gånger per månad.