CHOCKA LOCKA

Bild på Eriksdalstunneln Bild på Skanstull

Södermalms undersida

Till vänster vid det sega övergångstället i den dåligt placerade korsningen siktas ett gäng simmare. De identifieras på sina stora likadana ryggsäckar. Simmarna är förstås på väg till Eriksdalsbadet. Vi tar följe över ringvägen men viker av ner för den gamla stentrappan snett till höger medan simmarna fortsätter nerför rampen.

I slänten på vår högra sida ligger en tömd bag-in-box följt av en grön knakande bänk. På bänken sitter Flakhallsmicke och Berra med varsin folkis. De är traditionella alkoholister precis som de flesta i den lilla gläntan. Du tittar åt ett annat håll och ökar takten, funderar på att fråga mig om vi kan ta en titt på ”Locka” istället, men du hinner inte. En vit kanin hoppar fram. Kaninen upptäcker oss och flyr ut genom ett stängsel. Du glömmer Berra och Micke och fokuserar på kaninen. Vi går igenom hålet i stängslet och kommer ut på det övergivna gamla industrispåret. Kaninen syns inte längre till så utflykten fortgår längs spåret. Det är inte många meter till den stora tunnelmynningen. Den täcks av en stor port för att hålla mänskligheten ute men de som vill in i tunneln kommer in. Ingenting är trots allt omöjligt. Innanför porten sprakar en varm brasa, men mysigt är det inte. Eriksdalstunneln är nämligen inte som alla andra platser, oavsett väder är det alltid mörkt, kallt och fuktigt, året om. Beslutet tas att detta var vårt sista besök på denna domedagsplats.

Hjärtat av Södermalm

Vi lämnar nu spårområdet samma väg som vi kom. I skyn siktas en värmande och starkt lysande himlakropp. Det är solen som med sin närvaro förgyller stämningen. Trots det förtjusande vädret lockar hungern in oss i det lokala köpcentrumet Ringen bara några fotsteg bort. I Ringen finns inte bara de nödvändigaste butikerna som Kjell&Co, Teknikmagasinet och postutlämningen utan också ett stort utbud av högklassig snabbat framtagen av stjärnkockar i den så kallade Teatern. Det givna valet för mig är förstås Stefano Catenaccis tapas som förtärs snabbt men med njutning. Här finns också flera veganska alternativ som gör teatern till en självklar del av det hippa Södermalm.

När du lämnar Skanstull finns oändliga kommunikationer, flertalet lokalbussar och dubbla stombusslinjer. För den som har bråttom är det bara kliva ner i tunnelbanan som pulserar förbi med två minuters mellanrum. Men äkta söderbor tar förstås sina nyrenoverade retrocyklar vilket är klart grönast, mest ekonomiskt och snabbast.


Boxar  Unicorn   © Albin bergström 2017